Studenten en huisvesting

Proin at libero vitae nulla sollicitudin ornare. Pellentesque eu nulla posuere imperdiet turpis ut fringilla magna. Suspendisse posuere velit a maximus egestas. Sed vestibulum ex eu magna laoreet sit amet euismod odio euismod. Morbi congue mauris eget velit aliquet tincidunt.

Voor een groot deel draait de Groningse economie op onderwijs. Groningen is en blijft een onderwijsstad voor het Noorden, maar ook internationaal. Daar mogen wij best trots op zijn. Met een universiteit en diverse hogescholen maar ook sterk mbo-onderwijs, is Groningen toonaangevend in Nederland. Veel studenten verlaten de gemeente Groningen na hun studie weer. Naast geld in het laatje, brengen in sommige wijken studenten ook overlast mee door hun aantallen. Voor een deel is dat te verklaren doordat studenten in ‘gewone’ huizen wonen die slecht geïsoleerd zijn of eigenlijk niet zijn berekend op grote aantallen bewoners. En voor een klein deel heeft het te maken met negatief gedrag.

De Partij voor het Noorden denkt aan experimenten met grootschalige studentenwoningen en voorzieningen op bijvoorbeeld Zernike. Campussen volgens Amerikaans model met veel voorzieningen zoals winkels, uitgaansgelegenheden en sportvoorzieningen. Ook het wonen buiten de stad Groningen voor studenten moet serieus worden overwogen gezien het schrijnende woningtekort. Een stop op internationale studenten is een laatste redmiddel, maar zou niet goed zijn voor de ontwikkeling van Groningen als studentenstad. Beter is flink bijbouwen voor zowel studenten, gezinnen, werkenden en ouderen.