Duurzaamheid, Energie en klimaat- en natuurbeleid

Nullam fringilla velit a ultrices varius. Fusce eget diam eget lacus sagittis feugiat. Nam viverra velit ac mauris convallis dignissim. Duis mattis neque quis nunc tincidunt ac hendrerit libero mattis. Curabitur eu nunc et purus posuere mollis eu vitae nisi.

Duurzaamheid, energie en klimaat- en natuurbeleid

Duurzame energie

De Partij voor het Noorden wil zich de komende jaren inzetten voor een ‘eerlijke en transparante’ energietransitie in onze gemeente. We hebben een opgave te doen met ons allen om aan de energievraag te kunnen blijven voldoen. Voorlopig kan dat alleen met zonneparken, zonnepanelen op daken, maar we moeten ook nieuwe ontwikkelingen op de voet volgen. Maar wij willen dat vooral onze inwoners profiteren van de plannen in ons gebied. Draagvlak en het meeprofiteren van de opbrengst staan voor de Partij voor het Noorden bovenaan.

Het zijn allemaal zaken die van belang zijn om uiteindelijk ons groter doel, namelijk minder aardgas gaan gebruiken te halen. Bij alles wat we doen wil de Partij voor het Noorden aandacht voor ons karakteristiek Oldambtster landschap houden. Oldambt moet Oldambt blijven. De bodem van Oldambt wil de Partij voor het Noorden niet gebruiken voor opslag van afval afkomstig van energieopwekking, in welke vorm dan ook. De Partij voor het Noorden wil geen grote windmolens in Oldambt. De kleinere dorpsmolens en de molentjes op de boerenerven willen we wel toestaan.


Natuurbeleid

De Partij voor het Noorden wil dat de gemeente Oldambt het “goed omgaan met de natuur” gaat stimuleren en faciliteren. Dit kan o.a. door natuureducatie op scholen te ondersteunen. De verschillende schooltuinen die Oldambt al heeft zijn daar een mooi voorbeeld van (De tuin in Oostwold en de Tuin bij de Stuwe) Maar ook het nieuw initiatief van de Schooltuinjuf is daar een prachtig voorbeeld van. Leer kinderen om te gaan met onze natuur. Daarnaast moet Oldambt doorgaan de biodiversiteit binnen haar gemeente te promoten door meer akkerranden en bloemmengsels aan te brengen.


Klimaat en beleid

De Partij voor het Noorden wil dat de gemeente scholen stimuleert actief bezig te zijn met duurzaamheid; zij zijn onze toekomst. Dit kan door jongeren mee te laten praten over het toekomstig duurzaamheidsbeleid. Voorlichting geven op scholen over het scheiden van afval teneinde de landelijke doelstellingen te realiseren kan daarbij heel positief werken. 

Door middel van de status van ‘experimenteergemeente’ wil de Partij voor het Noorden bereiken dat we als voorbeeld-gemeente gaan dienen en voorloper zijn op het gebied van het creëren van een duurzame samenleving.

 

Daarbij willen we inzetten op energiebesparing in huis, alternatieven zoeken om huizen en bedrijven te verwarmen en meer groen in het centrum van Winschoten. Ook moeten we ‘zonnepanelen op daken’ stimuleren en promoten.