Leefbaarheid, toerisme en erfgoed

Suspendisse posuere velit a maximus egestas. Proin at libero vitae nulla sollicitudin ornare. Nullam fringilla velit a ultrices varius. Sed vitae neque vitae purus scelerisque aliquet. Curabitur eu nunc et purus posuere mollis eu vitae nisi.

Leefbaarheid, toerisme en erfgoed

Leefbaarheid en wonen

Vitale dorpen met een sterke kern vormen samen een energieke gemeente. Veiligheid en eigen verantwoordelijkheid in bijvoorbeeld het verkeer, maar ook rond de sportvelden en scholen. We hebben niet meer te maken met krimp, onze regio groeit en er is een tekort aan betaalbare huur en koopwoningen.

De gemeente moet meebewegen met die veranderende vraag; samen met de corporaties streven naar voldoende en goede huisvestingsmogelijkheden voor speciale doelgroepen, waaronder ouderen, jongeren en alleenstaanden en nieuwe Oldambtsters. Ouderen dient maximaal de kans geboden te worden om zelfstandig te blijven wonen met zo mogelijk hulp op afroep. In goed overleg met de corporaties moeten plannen voor herstructurering en renovatie besproken worden. Met het Programma Wonen hebben we de kans om dit ook daadwerkelijk realiseren.

Ook is de Partij voor het Noorden van mening dat we de karakteristieke Oldambtster boerderijen moeten beschermen en er meervoudige bewoning in mogelijk maken. Op de plek van het voormalig Sint Lucasziekenhuis ziet de Partij voor het Noorden het liefst een combinatie van winkels (verplaatsing) en (betaalbaar) wonen.


Gebiedsgericht werken

De Partij voor het Noorden wil doorgaan met het gebiedsgericht werken. Sterker nog we willen het uitbreiden daar waar dat nodig is. De dorpen en wijken moeten zelf de regie hebben voor wat er in hun omgeving belangrijk is. Samen met de gebieds-regisseurs komen daar mooie dingen tot stand.


Toerisme en erfgoed

Voor onze regio is toerisme een belangrijke pijler. Naamsbekendheid is essentieel, maar het gebied zelf en ook hoe dit persoonlijk wordt ervaren, zijn nog veel belangrijker. Rust, ruimte en weidsheid en de schoonheid zijn de sterke punten van onze omgeving. We zullen onze bezienswaardigheden nog meer moeten promoten en over het voetlicht brengen. Ook toeristische pioniers (experimenten) moeten in Oldambt ruimte krijgen. 


De Partij voor het Noorden is trots op ons rijke “Verleden en Heden” en wil dit blijvend koesteren en promoten.  We hebben in voorgaande eeuwen onze prachtige en weidse polders van de Dollard mogen erven, waar we een rijke geschiedenis aan te danken hebben. Van een graanrepubliek met haar statige boerderijen tot een rampgebied na de sluiting van de strokartonfabrieken.


Wij willen met uiterste zorg omgaan met onze omgeving en erfgoed; landschappelijk en gebouwen. Geen windmolens die onze weidse vergezichten vervuilen of zonneweiden binnen onze Dollardpolders. Maar omzien naar behoud en goed overwogen invullingen van historische gebouwen. Indien nodig meewerken aan alternatieve invullingen van onze karakteristieke Oldambtster boerderijen en gedegen behoud onderzoek vóór afbraak. Het oude en historische deel van ons voormalige St. Lucas ziekenhuis is hier een voorbeeld van. Mogelijk zou door ombouw naar appartementen dit stukje erfgoed weer zichtbaar worden en de historie behouden.