Terug naar nieuws uitDE gemeente Groningen

Reclame-belasting? Niet als het aan ons ligt

De gemeente Groningen staat voor een opmerkelijke beslissing die in het nieuwe jaar (2024, januari) zijn intrede zal doen: de invoering van een belasting op alle reclame-uitingen binnen de gemeente. Hoewel ondernemers die reclameoppervlakten kleiner dan twee vierkante meter hanteren in het eerste jaar nog ontzien zullen worden, heeft deze aankondiging tot een golf van ontevredenheid geleid onder verschillende ondernemersverenigingen. Zij betwijfelen de effectiviteit van de reclamebelasting in het verminderen van de 'verrommeling' van de openbare ruimte. Bovendien worden sportverenigingen niet gespaard, aangezien zij ook moeten betalen voor borden die hun clublocatie aanduiden. Ook culturele instellingen, doktersposten, kerken, scholen en zelfs speeltuinverenigingen moeten gaan betalen.

De Partij vóór het Noorden is glashelder in ons standpunt: "Wij zijn tegen de reclamebelasting."

Ads

Nog een belasting erbij

De gemeente Groningen heeft één van de hoogste belastingdrukken van heel Nederland. Toch komt de belasting er per 1 januari 2024. En die kosten kunnen flink oplopen. De bedragen lopen van 100 euro tot aan 16.000 euro, afhankelijk van het reclameoppervlak. Overigens zijn de grootste reclameoppervlakken buiten de binnenstad te vinden, zoals in Ten Boer en Haren. 

"Nog een belasting erbij! Alsof de belastingdruk in Groningen niet al hoog genoeg is. Daarbij maken de coalitiepartijen zich schuldig aan stadsdenken. Niet alles wat je in de stad wil, valt te projecteren op een dorp," aldus Leendert van der Laan, fractievoorzitter van de fractie in de gemeente Groningen. "Ondernemers hebben al zoveel op hun bordje. Maar ook anderen, snappen er niks van. Los van het geld, komen er weer nieuwe regels. Dat frustreert enorm."

En nu?

De belasting zal hoogstwaarschijnlijk door gaan. Het College van B&W is helder in haar ambities, ondanks de bezwaren van verschillende ondernemersorganisaties. Is het daarmee definitief einde verhaal?

Nee. Wij roepen u op om een petitie te ondertekenen om géén reclamebelasting in te voeren in Groningen.

U kunt de petitie hier vinden: https://petities.nl/petitions/voer-geen-reclamebelasting-in-voor-groningen