Terug naar nieuws uit De Provincie Groningen

Hoe worden de leden voor de Eerste Kamer gekozen?

Op 15 maart a.s. mag er gestemd worden op kandidaten voor de Provinciale Staten in Groningen. Dat gebeurt niet alleen in onze provincie, maar in alle 12 provincies van Nederland. In de provincie Groningen worden uiteindelijk 43 afgevaardigden gekozen. Deze 43 leden van Provinciale Staten worden gekozen voor de gang van zaken in en de controle op het bestuur in de provincie. Zij kiezen ook op dinsdag 30 mei a.s. de kandidaten die zich beschikbaar hebben gesteld voor de Eerste Kamer.

Hoe werkt dat? De twaalf Provinciale Staten vormen in feite één kiescollege, waarbij de stem van een Statenlid uit bijvoorbeeld Noord-Brabant zwaarder weegt dan van een lid uit Groningen. Dit is afhankelijk van het aantal inwoners van een provincie. De zetelverdeling vindt vervolgens plaats op basis van evenredige vertegenwoordiging, waardoor ook kleine partijen kans maken om gekozen te worden.

De Eerste Kamer zou een mindere politieke rol moeten hebben met de taak het controleren van de Tweede Kamer(en dus toetsing van wetsvoorstellen aan de wet). Die rol is veranderd en dat is de reden waarom de Eerste Kamer ineens meespeelt in  de provinciale verkiezingen. U zult ook merken dat bij de verkiezingen 30 mei alle leden van Provinciale Staten gaan stemmen op hun eigen kandidaten. Wij doen alleen mee in Groningen. Onze twee of drie Statenleden tellen dan op het totaal niet mee en kunnen dus nooit zelf lid worden van de Eerste Kamer. Te weinig stemmen. Wel kunnen wij met onze stemmen op een andere partij dan de onze aan een extra zetel helpen.

Als volstrekt van Den Haag onafhankelijk werkende Partij vóór het Noorden is het kiezen voor de Eerste Kamer altijd een kwestie van goed met elkaar in de (nieuwe) fractie er over spreken. Wij hebben als een van de weinige partijen een vrije keuze. Wat voor ons als Groningse partij van belang is, is het gedrag van de landelijke partij in de Eerste Kamer ten opzichte van Groningen. Dat zullen wij met de nieuwe fractie eerst met elkaar in de fractie moeten uitzoeken. En kiezen wat volgens ons het beste voor Groningen is. Daarom gaan wij na de verkiezingen met onze nieuwe fractie met diverse partijen gesprekken aan. De Eerste Kamer verkiezingen zijn op 30 mei. Wij hebben de onafhankelijke politiek hoog in ons vaandel staan. Onafhankelijk zijn van Haagse partijen betekent voor ons dat wij ons beter kunnen richten op de Groninger inwoners. Wij hoeven en zullen geen rekening houden met Haagse belangen. Groningen is van Ons, Groningers.