Terug naar nieuws uit De Provincie Groningen

Inwoners Borgsweer hebben geen vertrouwen in bureau Planschade

Yard Energy Development BV en Windpark Geefsweer VOF zijn voornemens het windmolenpark Oosterhorn, ten zuidoosten van Delfzijl, uit te breiden. Inwoners van het nabij gelegen Borgsweer hebben daarop planschade ingediend vanwege waardevermindering van de woningen en de afname van het leefplezier.

De Provincie Groningen, belanghebbende bij het project, heeft nu het bureau SAOZ uit Rotterdam als adviseur aangewezen, die de planschades moet gaan beoordelen. Dat heeft kwaad bloed gezet bij de inwoners van Borgsweer.

SAOZ is namelijk geen onbekende in de regio, zij treedt regelmatig op als vertegenwoordiger van de windmoleneigenaren. De inwoners willen graag een onafhankelijk bureau, die de belangen van beide partijen zo goed mogelijk kan beoordelen en behartigen.

De Partij vóór het Noorden heeft vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten. Ten eerste is de brief van de provincie waarin de naam van de adviseur bekend wordt gemaakt onzorgvuldig. De provincie heeft het niet over Oosterhorn, maar over Oostpolder. Een slordigheid, die het vertrouwen bij de inwoners van Borgsweer in de provincie geen goed heeft gedaan.

Daarnaast snapt de Partij vóór het Noorden de keuze voor SOAZ niet. “We willen graag weten waarom er voor een onderzoeksbureau is gekozen dat de belangen van beide partijen moet behartigen”, zegt Dries Zwart, fractievoorzitter Partij vóór het Noorden. “Vanwege de opmerkelijke fout in de brief roep ik Gedeputeerde Staten op een nieuwe brief te sturen en het aanwijzen van een ander bureau in overweging te nemen.”