Participatie

Integer at turpis porttitor quam hendrerit tincidunt. Sed facilisis ipsum sit amet dui efficitur ultrices. Praesent condimentum est scelerisque fermentum hendrerit. Suspendisse posuere velit a maximus egestas. Integer ultricies sem sed velit auctor at gravida nisi pellentesque.

Participatie.

De gemeente Groningen is volop in ontwikkeling. Er is behoefte aan meer ruimte als gevolg van bijvoorbeeld woningnood. De energietransitie vraagt ook veel ruimte en bestaande bedrijven en instellingen moeten hun oude gebouwen vervangen. Vrijwel alle plannen worden ambtelijk voorbereid. Pas wanneer het plan klaar is worden omwonenden geïnformeerd.


Er is dus een gebrek aan inspraak en participatie bij inwoners. Afgelopen jaren waren er vele voorbeelden van een gebrek aan burgerparticipatie. De Skaeve huse in Harkstede, De komst van een VNN opvang in de Barkmolenstraat, waardoor vrijwel een hele wijk moest procederen tegen de gemeente. Het verdwijnen van de drafbaan in het Stadspark zonder als gemeente met het bestuur van de drafsport serieus in gesprek te gaan. Het volplempen met zonne industrieën in de Lageland polder.


Het onvoldoende betrekken van de Meerdorpen bij ontwikkelingen van Meerstad. Of de hoogte van de Gerrit Krolbrug waar ruim 5000 Groningers een handtekening voor hebben gezet. Ook bij de ontwikkeling van Oosterhamrikkade trekken veel omwonenden aan het kortste einde. Veel inwoners zijn sowieso al afgehaakt bij veel plannen van de gemeente Groningen en laten hun stem al niet meer horen.


Zo wilde de meerderheid van de voormalige gemeente Haren helemaal geen herindeling. Maar ook betrokken inwoners moeten keer op keer toezien op het ‘doordrammen’ van gemeentelijke plannen in hun woonomgeving. Tegelijkertijd komen burgerinitiatieven niet of nauwelijks van de grond. De gemeente weet het toch altijd beter. In stedelijk gebied neemt het aantal vrijwilligers ook af, immers waarom zou je wat doen voor jouw omgeving? Ambtenaren van de gemeente zijn er genoeg en geven niet of nauwelijks ruimte voor eigen initiatieven.