Buurtschappen, dorpen en gehuchten

Integer in dui at metus finibus ultrices. Sed scelerisque mi ut ante suscipit efficitur. Donec quis sapien sodales tincidunt risus quis euismod nunc. Nam vel nunc tincidunt odio bibendum auctor. Praesent condimentum est scelerisque fermentum hendrerit.

Na de herindeling, die volgens de Partij voor het Noorden vooral in Haren omstreden is geweest, heeft Groningen er veel dorpen en buurtschappen bij gekregen. Dorpen en buurtschappen zijn veel zelfstandiger dan de stad Groningen. Immers zij kennen niet de luxe van veel ambtenaren en voorzieningen. Dorpelingen zijn daardoor meer gericht op het uitvoeren van vrijwilligerswerk dan stedelingen. De dorpen moeten het karakter houden wat ze nu hebben. Echter moeten wij ook flink bijbouwen in de dorpen zelf. In eerste instantie voor de dorpelingen zelf, maar ook voor nieuwe inwoners die de stad willen verlaten om rustiger en landelijker te wonen. Met de dorpen heeft Groningen goud in handen.

De Partij voor het Noorden wil graag groene buffers houden tussen de stad en de dorpen. Dorpen moeten ook gevrijwaard blijven van zonneparken en hoge windmolens. Zonnepanelen moeten vooral op lege daken komen en die zijn er nog meer dan genoeg. En hoge windmolens horen op zee en niet op het land. Er moet bovendien veel meer worden geïnvesteerd in dorpen en buurtschappen. Dat is een politieke keuze. Nu gaan vrijwel alle ballen op de stad Groningen. Deels logisch omdat daar ook de meeste mensen wonen, maar ook onlogisch omdat nu wel heel veel geld gaat naar bijvoorbeeld het centrum van de stad. De verbondenheid is in de dorpen vele malen groter dan in de stad.

Verenigingen op het platteland moeten zoveel mogelijk gevrijwaard blijven van belasting. Het zijn juist voorzieningen die voor verbinding en gezondheid zorgen. En niet onbelangrijk door vrijwilligers worden geleid. Internet is de snelweg naar de wereld.

Boerderijen die hun functie hebben verloren moeten kunnen worden omgebouwd tot meerdere woonunits. Dat zorgt voor veel levendigheid en woongenot op het platteland. De gemeente moet de focus leggen op de dorpen. Ook in Haren zal het vertrouwen moeten worden terugverdiend. Er is sprake geweest van een annexatie door de stad Groningen en vooralsnog heeft dat voor de Harenaren niets anders opgeleverd dan lokale belastingverhogingen. Er moeten trekkers komen in de grotere dorpen. Ook in Ten Boer ontbreekt een trekker die bijvoorbeeld stadjers voor een bezoekje naar Ten Boer zou kunnen verleiden. Ten Boersters mogen daar zelf over nadenken en met een plan komen.

De kleine dorpen en buurtschappen verdienen ook alle aandacht. Uitbreiding van buurtschappen is niet direct gewenst. Verder moeten de Meerdorpen meer zeggenschap krijgen over de ontwikkeling van Meerstad. Anders overvleugelt Meerstad de Meerdorpen. Verder moet er rekening worden gehouden met de goede gewoonten en tradities in de dorpen. De Stad moet zich geenszins bevoogdend opstellen naar de dorpen. De stad en de dorpen kunnen nog veel van elkaar leren!