Senioren en eenzaamheid

Sed vestibulum ex eu magna laoreet sit amet euismod odio euismod. Integer ultricies sem sed velit auctor at gravida nisi pellentesque. Curabitur et neque eget neque dignissim cursus quis a quam. Integer at turpis porttitor quam hendrerit tincidunt. Suspendisse sit amet lacus vitae arcu ultrices malesuada vel non erat.

Er wonen veel senioren in de gemeente Groningen. Naast het feit dat de Groningen de jongste stad is van Nederland wonen er ook veel senioren in de buitenwijken, maar ook in Haren en andere dorpen. Een groep die zelf niet direct veel aandacht vraagt maar het wel verdient. Ook voor ouderen is maar beperkt woonruimte en zijn de voorzieningen beperkt.

Het is soms lastig te blijven wonen op de plek waar veel ouderen altijd hebben gewoond. En er is veel eenzaamheid onder ouderen. Corona heeft daar zeker niet positief aan bijgedragen.

Inwoners in zorgcentra moeten zoveel mogelijk kunnen blijven in de vertrouwde leefomgeving. Er moet meer aandacht komen voor eenzaamheid onder senioren. Dat is lastig voor met name de groep senioren die nauwelijks wat van zich laat horen. Ondersteuning in activiteiten: het verzorgen van gezamenlijke uitstapjes zouden om eenieder mee te laten doen in aanmerking moeten komen voor laagdrempelige subsidies. Eenzaamheid is moeilijk te peilen en te constateren. Een centraal meldpunt zou hier uitkomst kunnen bieden. Ook het stimuleren van hofjes woningen en woonvormen voor senioren kan en moet veel meer worden gestimuleerd. Voor ouderen geldt verder dat zij zelf ook zoveel mogelijk initiatieven moeten ontplooien. Hier is een paar uren aan vrijwilligerswerk het sleutelwoord.