Veiligheid

Nam non est porttitor maximus leo vitae gravida dui. Proin at libero vitae nulla sollicitudin ornare. Nulla ac magna lacinia ultrices leo vitae aliquet lorem. Fusce eget diam eget lacus sagittis feugiat. Suspendisse vel nunc fermentum tempus eros sit amet ultricies nisi.

Iedereen zou zich veilig moeten voelen. Veilig voelen voor criminaliteit maar ook voor aardbevingen als gevolg van de gaswinning. Helaas zijn beide nog steeds niet het geval. Veel mensen durven s’ avonds niet over straat. Ook in huis voelen mensen zich niet altijd veilig door bijvoorbeeld cybercriminaliteit. De misdaadcijfers in Groningen laten overigens een redelijk resultaat zien ten opzichte van andere stedelijke gebieden, maar het kan en moet altijd beter.

De Partij voor het Noorden wil voor eens en altijd de schade en veiligheid voor woningen en gebouwen als gevolg van aardbevingen oplossen. Het is een morele plicht van heel Nederland om hieraan mee te betalen. Het College van Burgemeesters en Wethouders moeten hier alles aan doen. Er zal ruimhartig gecompenseerd moeten worden.

De veiligheid buitenshuis kan voor een deel worden gerealiseerd met meer cameratoezicht in het centrum van de stad Groningen. Mobiel cameratoezicht moet plaatsvinden op plekken waar sprake is van structurele overlast. Daarbij moet wel rekening gehouden worden met de privacywetgeving. Voor diegenen die niets te verbergen hebben moet cameratoezicht niet in het nadeel werken. De oude wijkagent en dorpsagent moeten ook veel zichtbaarder worden voor de inwoners en vooral voor diegenen die zich misdragen.

Ook binnenshuis moet de veiligheid toenemen. Er is nog steeds veel sprake van huiselijk geweld. De gemeente kan niet alle problemen oplossen, maar goede en korte lijntjes met het WIJ-team en jeugdzorginstellingen kunnen erger voorkomen. Cybercriminaliteit kan worden opgelost met publiekscampagnes.